HTML

asdf

Frontend konf?

2018.07.26. 13:03 tvk

Már több éve a Devoxx nevű antverpeni főleg Java fejlesztői konferencia visszatérő látogatója voltam, de idén valahogy elfogytak a jegyek mielőtt maga a program publikálásra került volna, szóval erről most lecsúsztam - lecsúsztunk testületileg a céggel. Nem repülök Belgiumba novemberben. Viszont ez egy kiváló indokot ad valami másik konferencia kipróbálására. Kiváló indokot arra is, hogy feltegyem a kérdést magamnak, hogy akarok-e én Java konferenciára menni, vagy inkább másfelé kellene kacsintgatni.

20 év Java fejlesztői tapasztalattal már elmondhatom magamról, hogy tudom követni az újdonságokat és képben vagyok a Java ecosystem-mel kapcsolatban konferencia látogatás nélkül is.

A 20 évből körülbelül 18-at kvázi backend fejlesztőként éltem le, ami mellesleg azt jelenti hogy a GUI-t is backenden írtuk. (Lásd JSP, JSF, Wicket, stb.), A konferenciák szempontjából ez azért lényeges, mert az aktuális backend trendeket viszonylag vágom (microservice, serverless), az ezekkel kapcsolatos előadások eléggé kiszámíthatóak: nem fenékig tejfel, valójában nem is működnek annyira jól, bla-bla. Közeledik a kiábrándulás korszaka a Gartner görbén.

Vannak még az agilis fejlesztéssel, teszteléssel, általános és szépkód filozófiával kapcsolatos előadások, amik itt-ott inspirálnak még, dehát nyolcadikra már Dan North sem ad akkora lökést. Azért ötödszörre még adott és elsőre igen nagy élmény volt.

C# meg egyéb nyelvek, adatbázisok, szóba sem jönnek, nem élek velük mély szinten.

Szóval nem húzom tovább, lelövöm a poént - elkezdek kacsintgatni a javascript vagy egyéb frontend development konferenciák felé. Eléggé megerősödött a jelentősége ennek az iránynak ahogy a GUI-t kiszolgáló kód egyre mélyebb lesz, viszont még nagyon nincs leülepedve semmi, folyamatosan fejlődik. Olyan munkameneteket használ, ami a java-ban 15 éve volt szokás, (parancssorban futtatni dolgokat) az IDE integráció viszonylag gyerekcipőben jár, bár a “cool” frontend fejlesztők nagyon oda vannak érte. Szerveroldalon van “stateless” meg “immutable”, de frontenden ilyen egyszerűen nem tud lenni, mivel ott sokminden “stateful” meg “mutable”. Hogy van ez az egész, hogyan kell megélni? Még nem érzem át az egésznek a feelingjét, de nagyon szeretném. Ezt leginkább úgy lehet megtenni, ha elmegyek egy(-két) ilyen konferenciára, smúzolok, személyesen megtapasztalom, hogy a nézőtéren minek örülnek az emberek, mire csóválják a fejüket, mi a menőség.

Egy a difi, hogy nem igazán ismerek jó frontend development konferenciákat Európában. Ezzel kapcsolatban próbálok tájékozódni mostanában. A helyzetet nehezíti, hogy valószínűleg vannak olyan rendezvények, amik szakmai szempontból nem túl nívósak vagy túlfókuszáltak (mint pl. A Vue konferencia Amszterdamban csak egy frameworkre koncentrál) vagy túlságosan a dizájn részre koncentrálnak. Engem főleg a kódolás része érdekelne. Akinek van valami jó tippje ne tartsa magában!

Szólj hozzá!

Címkék: javascript konf

A bejegyzés trackback címe:

https://kodzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr5714143231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása