HTML

asdf

Amik nem mentenek meg

2016.08.24. 21:52 tvk

Valami hotelben vagyok valahol Rotterdam mellett. Kódolni már fáradt vagyok, úgyhogy összeszedem mi a bajom a legfrissebb informatikai trendekkel. Mik azok a dolgok amik nem mentenek meg:

- JSON: az utóbbi időben a JSON nagyon menő lett, az XML meg nagyon nem. Nincs ezzel semmi baj önmagában, mert a JSON formátum valóban tömörebb és mellesleg Javascript-ben egyszerűbb feldolgozni, ami szintén menő lett, még szerveroldalon is (lásd később). Viszont az XML-hez már annyi jó eszköz volt. Pl. XSD a séma leírásához, XSLT transzformálásokhoz. Namespace-ek, attributumok, mindenféle. Namost ezt JSON-hoz is sorra kezdik újra feltalálni. De még ez sem gáz. A gáz ott kezdődik, amikor emberek elkezdenek fújolni, amikor XML-ben kell megcsinálni bizonyos dolgokat pl. konfigurációkat, lásd web.xml. De ha JSON-ban kell csinálni akkor az már mindjárt nagyon tuti és menő. Én mindkettőt használom és sosem fújolok egyikre sem, de mondjuk el tudom képzelni hogy az XML népszerűsége szigorúan monoton csökkenő tendenciát fog mutatni mostmár. De azért az még messze van, hogy a böngészők JSON alapú weboldalakat tudjanak renderelni XML helyett. De előbb utóbb be fog következni, amikor a JSON már annyira menő lesz. Muhahaha.

- Annotáció hegyek: Nem is tudom mikor jött be a Java-ba, talán az 5-ös verzióban. Néha jól jön, pl. a Lombokot én viszonylag szeretem, de van amikor inkább kihagynám, hogy pl. adatbázis mezők neveinek literálját inkább nem írogatnám be Java osztályokba. Amikor 3-nál több annotáció van valamin akkor az az érzésem hogy kicsit már túl van tolva. Ilyenkor már nagyon fel van ruházva egy osztály vagy egy metódus meta adatokkal, de hogy tulajdonképpen mit csinál az a környezet jóindulatától függ. Jól felannotáltuk az osztályokat és kiderül hogy mégiscsak másik frameworköt fogunk használni? Sok szerencsét.

- Javascript szerveroldalon: Kliensoldalon azzal küzdünk, hogy valami típusosságot vigyünk a jó öreg JS-be, mert egyébként félelmetes dolgokat lehet csinálni, valakik meg szerveroldalon kezdik használni, ahol Java-t is használhatnának vagy valami másik értelmes nyelvet. De majd idővel ők is kitalálják hogy azért néha jól jönnek a típusok. És akkor majd középen találkozik mindenki és lesz nagy egymásratalálás. Lehet hogy a végén még tényleg a Kotlin lesz a befutó?

- Ecosystem orientáltság: vannak eszközök, framewörkök, amiknek úgy kezdődik a bevezetője, hogy node.js-ben, gulp-ban, grump-ban ezt meg azt csináld. Nyilván ez azért van, mert nem elég már, hogy berakom a HTML-be az egy JS fájlt, hanem ezeknek is vannak függőségei, amiket majd a grump behúz, vagy mittudomén. Vagy nekem kéne összeszednem magamat e téren. De amúgy meg úgy érzem, hogy a szerver és kliensoldali build tool market totál szétszakadt, bár jobban belegondolva ez így törvényszerű. Maven,gradle vs gulp,grunt. Talán ezt kell szeretni.

De nem mentenek meg a mikroszervizek sem, meg a docker sem semmitől.

Hogy valami pozitívat is írjak: A lambdák a java 8-ban. Az tényleg elég menő. Biztos lehetne, de abba nem tudok belekötni. A lambdák megmentenek.

Hát nem ez lett a legösszeszedettebb posztom, de nem baj, nem kell érte lovagkereszt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr6411650128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása