HTML

asdf

Google Spreadsheets

2012.01.10. 23:44 tvk

Ha van Google Account-od és nem csak levelezésre használod, akkor valószínűleg találkoztál már a Google Docs-csal, azon belül is a Spreadsheet-ekkel. Az is lehet, hogy szöveges és számértékek táblázatba írásán kívül szükséged volt egyéb okosságokra is, például mindenféle függvények alkalmazására vagy grafikonok rajzolására, esetleg közvéleménykutató formok készítésére. De ezek még csak a kevésbé izgalmas dolgok.

A Tools/Script Manager menün belül Javascript-ben lehet mindenféle kifinomult logikát megvalósítani. Ezt az eszközkészletet úgy hívják, hogy Google Apps Script, azon belül is a Spreadsheet Services. De emellé még nem árt ismerni az eseménykezelés módját. Elvileg ezeket a scripteket időzíteni is lehet. (Pl. minden hétfőn éjfélkor fusson le és ha hiba van, akkor küldjön emailt.) Tovább nem is részletezem, mert a belinkelt leírás és API doc igazán részletes.

Ha kívülről, programozottan akarjuk lekérni vagy módosítani a Google Spreadsheet-en lévő adatokat, erre is van mód, mégpedig a Spreadhseet API segítségével. Alapvetően HTTP-re épül a protokoll, a válaszok pedig XML vagy JSON formában érkeznek. JSON-in-script formátumot is támogat, ami akkor lehet hasznos, ha böngészőben futtatott Javascript alkalmazásból akarunk átnyúlni egy spreadsheet-be és gondjaink akadnak a same origin policy miatt.

Ha valaki nem szeretne kézzel URL-eket összerakosgatni és XML vagy JSON dokumentumokat értelmezgetni, az letöltheti a Client library-t a kedvenc programozási nyelvéhez és magasabb szinten űzheti a táblázatok buherálását. Mivel az én kedvenc programozási nyelvem a Java (még), erről tudok bővebben nyilatkozni, azaz a gdata-java-client-ről.

Kezdetnek annyit, hogy a könyvtárat nem találtam meg semmilyen Maven repo-ban, a hivatalosan letölthető verzióban pedig ömlesztve van az összes szolgáltatás kódja az Analytics Data Export-tól kezdve a Youtube Data API-ig. Kétféle zip-et lehet letölteni: egyik az egész könyvtárrendszer forráskódja, amit a readme elolvasása után percek alatt sikerült lebuildelnem Ant-tal. A másik fájl néha már kínosan részletesen dokumentált példák tömkelegét és API doksikat tartalmaz, mellesleg benne vannak lefordítva és külön jar-okba összecsomagolva a mindenféle szolgáltatásokhoz tartozó könvtárak, pl. a gdata-spreadsheet-3.0.jar. Tehát nincs szükség a forrásból való lebuildelésre, mert a gdata-samples.java.zip-ben benne van. A függőségi hierarchiáról sajnos még ezután sem tudok nyilatkozni, az Eclipse-be pedig elég szövevényes módon sikerült egy projektként felvennem az egész kódbázist, mert keverve vannak a forráskód, lib és doc könyvtárak. De sikerült.

Jelenlegi tudásom szerint a gdata-java-client könyvtárak nem futtathatóak Android-on, viszont futtathatóak Appengine-en.

Írhatnék mindenféle kódrészletet és kivesézett példákat, de erről a bejegyzésről már egy kattintással bárki el tud érni ilyeneket tonnaszámra, úgyhogy fölösleges lenne. És persze van egy csomó dolog amiről azért nem írtam, mert nem találkoztam velük testközelből. Ilyenek a mashup-ok, a gadget-ek, a template-ek és a mit tudom én még micsodák. Talán majd egyszer. A tendencia az, hogy egyszer minden szembejön.

1 komment

Címkék: google javascript java

A bejegyzés trackback címe:

https://kodzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr553535698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozka 2012.01.11. 17:57:55

Hali!

oss.sonatype.org/index.html#view-repositories

Itt keresd a maven artifactokat.

En az utobbi idoben nagyon ovatosan vagyok a google apikkal, miota kilottek az alkalmazasaim alol parat :(
süti beállítások módosítása