HTML

asdf

Etikai kérdés

2017.07.20. 08:46 tvk

Nyár van, dél, kánikula, izzik a levegő. Mész a dolgodra egy városszéli parkolón keresztül. Csak egy-két autó parkol, sehol egy ember. Önkéntelenül benézel az utasterekbe, némelyik ember szemétdombot tart az autójában, mások elég rendszeretőek. Érdekes. Nem kéne ezzel foglalkoznod, milyen dolog már mások privát dolgait nézegetni.

De az egyik autóban valami furcsa. Benn van egy kisgyerek, alszik, vagy legalábbis nincs nyitva a szeme. Na ez így nem biztos hogy frankó. A motor nem jár, klíma nem megy. Lehet benn vagy 50 fok. Mit kéne csinálni?

- Hahó! Van itt valaki? - kiáltod.

Töprengsz még pár percig. Mobil nincs nálad, nem válaszol senki a kiáltásokra, most mi legyen? Oké, puff, bevered az egyik oldalablakot. Kiveszed a kisgyereket, beviszed az árnyékba. Szerencsére lélegzik. Van nálad víz, adsz neki belőle. Nagyon ki van tikkadva, de kezd magához térni. Na jó, nem lesz már itt semmi gond. Huhh. Vártok.

Pár perc múlva megjelenik két ember a távolban. Ahogy meglátják hogy be van ütve a kocsi ablaka elkezdenek futni a kocsi felé, látszólag pánikolnak, nyilván a kisgyerek szülei. Aztán odajönnek hozzád, anyuka sírva ölelgeti a gyerekét, apuka gondterhelten néz.

Azért mégsem kellett volna beütni a kocsi ablakát.

Nem lett volna semmi baj, a gyerek köszöni jól van.

Senki sem kért fel, hogy babyszitterkedj.

Feljelentenek rongálás miatt.

Lelkük mélyén talán tudják, hogy valójában sokkal nagyobb baj is lehetett volna, ha egy rossz szándékú vagy egy közömbös egyén jár arra. Dehát ezzel biztosan tisztára mossák a lelküket. Igazolják maguknak, hogy ők mindent jól csináltak, nem voltak gondatlanok, semmi esetre sem, és talán még a biztosító is fizet majd nekik. Egy vandál megrongálta a kocsijukat és egyébként ez már a gyerekrablást is súrolja - csak hogy tudd.

Félrenézhettél és továbbmehettél volna. Nem a te dolgod. Majd valami lesz, majd valaki megoldja. Valaki biztos meg van bízva hogy megoldja, vagy legfeljebb nem. Egyáltalán minek nézegetsz te be olyan helyekre, ahova nem kellene?

Te -aki talán mentős, informatikus, ügyvéd, bíró, vagy akármi más vagy: betörnéd az ablakot?

2 komment

Címkék: metafora

A bejegyzés trackback címe:

https://kodzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr2712675905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rushman 2017.12.21. 15:55:38

Tényleg az ablak beütése az egyetlen opció? Én ezt max vészhelyzetben alkalmaznám.

Meglökdösni az autót nem opció? Hátha van benne riasztó, ami bekapcsol.
Bekopogni a gyereknek, hátha felébred, és akár kinyitja az ajtót, lehúzza az ablakot?
Megjegyezve a rendszámot, elsietni a környékbeli helyszínre, ahol a tulajdonosok feltehetően tartózkodnak és ott teríteni az igét? Bevásárlóközpontokban van hangosbemondó. A senki földjén meg eléggé le van szűkítve a dolog (strand, rendezvény, stb), hogy vajon hol is tartózkodhatnak a szülők.
És ez csak 3 olyan dolog, ami azonnal eszembe jut, mielőtt elkezdenék rongálni.

Be illik törni az ablakot, de azért gondolkodni sem árt előtte, és kipróbálni pár kevésbé agresszív megoldást. Etikai kérdés ide vagy oda.
Egyébként is erősen szituációfüggő, mert írhatsz kisregényt a kontextusról, attól még kimaradhatnak részletek, ami ihletet adhat egy civilizáltabb megoldáshoz.

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2021.03.05. 09:38:08

Már nem is emlékeztem miért írtam ezt a posztot, de beugrott hogy az "etikus" hacker srác miatt akit széjjel szívattak.

Egyrészt ez a kitalált történetem kicsit erőltetett volt, másrészt a teljes igazságot úgysem tudni.
süti beállítások módosítása