HTML

asdf

Magyar java helyzet

2011.07.18. 11:05 tvk

Egy kis körkép a magyar java közösség történetéről és jelenlegi helyzetéről, ami sosem volt még ilyen rossz:

A 90-es évek közepén a java nyelv megjelenése után nem sokkal a BME-n létrehozták a javasite.bme.hu-t. Elég sok és jó minőségű tudásanyag halmozódott ott fel cikkek és hosszabb publikációk formájában. Fontos eleme volt a javasite-nek a levlista, amin néha a szokásos paprikás-savanyú hangnemben, de érdekes diskurzusok alakultak ki.

Aztán a 2000-es évek közepén az addigi admin már nem tudta vállalni a site hosztolását és karbantartását és a Sun vette át ezt a remek feladatot olyan formában, hogy egy az egyben átrakta a tartalmat az újonnan létrehozott javagrund portálra. A javagrund már közvetlenü a létrehozása után sem volt egy túl pörgős történet, de az átemelt levlista valahogy túlélte a váltást és továbbra is szép flame-eknek adott otthont.

Mellesleg egy Google Group is alakult a 2007-es év környékén, ami valahogy nem vált be. Azóta is kb. tíz hozzászólás van benne, mármint összesen. Vannak még itt-ott java témák, csoportok, (index, wiw) de ezek általában nem érik el az ingerküszöböt ami igazából beindítaná őket. Vagy valamikor elérték, de most már nem, ilyen például a jhacks ahova régebben még én is írogattam. (Ez egy wiki jellegű dolog, kizárólag java témákból.) Van néhány blog is java témában, amelyek közül néhány inaktiválódott, de Viczián István blogja még mindig kiemelkedő. Illetve nekem ez már nem is blog, annál több.

Kb. a javagrund-dal egyidőben kelt életre a javafórum.hu Auth Gábor jóvoltából. (De ha tévedek akkor majd jön és bekommenteli.:)) Ha jól emlékszem még ki is rohantam ellene, hogy minek ennyire szétfragmentálni a magyarországi java közösséget, ahelyett hogy a meglévő site fejlesztésébe szállna be.

Egy másik jellegű közösség is kiformálódott, mégpedig a Java User Meeting, (jum.hu) ahol a F2F találkozókra és előadásokra helyeződött a hangsúly.

A mostani helyzet a következő:

A jum.hu, amin az eddigi tizenX alkalom leírása és fóliái vannak, valamiért elérhetetlen lett. Auth Gábor felajánlotta, hogy hosztolja a javafórumon. Már át is került a tartalom. Sajnos az utolsó JUM elmaradt, mert nem tudtunk megfelelő mennyiségű előadót összeverbuválni. A következő alkalom ősszel lesz, remélhetőleg.

A Sun és az Oracle történetét valószínűleg mindannyian ismerjük. A javagrund ugyebár emiatt átkerült az Oracle-hez. Nos, a javagrund hónapok óta elérhetetlen, de ami a nagyobb baj, hogy a javalista is. A lista tagjai jelenleg egy összekukázott email címlistán keresztül kommunikálnak, többnyire arról hogy az Oracle-esek mikor veszik már ki a kezüket a... Szóval arról hogy mikor indul újra a javagrund, újraindul-e, mikor fog élni a levlista. Ígéret persze van, arról is szó van hogy le kellene ülni tárgyalni velük. Persze nem nagyon értem hogy mit kell ezen tárgyalni. Valaki eközben létrehozott egy újabb Google Group-ot és meg is jelent az első téma, hogy ki használ Android-ot. Nem tudom hogy direkt csinálták-e a srácok, mindenesetre én jót mulattam ezen az első pikáns témafelvetésen. Rögtön adja is magát a kérdés, hogy ha az Oracle hosztolná a listát, mennyire tolerálná ezeket a témaköröket.

Olyan lehetőség is van, hogy a lista átkerüljön a javafórum-ra. Ez igazán szép lenne, mert akkor a javafórum monopol helyzetbe kerülne, hiszen az egész működő java közösség ezen keresztül kommunikálna. Általában nem szeretem a monopol helyzetek kialakulását és azokat akik mások fején szeretnek taposni, de most arról van szó, hogy az összes "versenyző" kiszállt és egy maradt, aki folytatja.

Izgalmas jövő elé nézünk és remélem úgy jövünk ki belőle hogy minél több embernek jó lesz. Persze a java továbbra is halott. :)

5 komment

Címkék: java

A bejegyzés trackback címe:

https://kodzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr373076436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vicziani · http://jtechlog.hu 2011.07.19. 14:01:18

Köszi! :)
Amúgy most mélypont van, innen csak felfelé visz az út. A levlista alakul, a JUM-ra meg lehet jelentkezni előadónak. :)

Viczi

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.08.02. 18:31:49

Jó az összefoglaló... :)

Sajnos ez a helyzet... :(

De azért próbálkozunk... :)

Július 22-én voltunk Viczivel az Oracle-nél, hogy a HOUG vezetéssel beszéljünk a Java levlista jövőjéről, azóta csak annyi a plusz információ, hogy már nyitottak arra, hogy a Java levelezőlistát átadják a közösségnek -- csak nem találják a gépet vagy a hozzá tartozó embert :).

A beszélgetés elején próbálták úgy értelmezni a Java-t mint egy Oracle terméket, amelyet persze használnak más cégek, de akkor is Oracle termék. A találkozó közepe környékén nagyjából sikerült helyretenni a dolgot, hogy az Oracle és a világ nem úgy viszonyul a Java alapú dolgokhoz, mint az Oracle adatbázis alapú dologhoz, a Java jóval túlnyúlik az Oracle és a HOUG lehetőségein. A HOUG nem tud és nem is akar más - konkurens - cégeknek lehetőséget adni arra, hogy erőteljesen résztvegyenek a HOUG szakosztály munkájában.

Ettől függetlenül a HOUG fel kell vállalja a Java technológiákat, mint Oracle Users Group, de nem tudja felvállalni az összes Java felhasználó és Java technológiát szállító képviseletét, csak együtt tud velük működni.

Számba vettük azt is, hogy túl sok aktív Java közösség nincs Magyarországon, vannak azok, amelyeket felsoroltál, illetve van még az Eclipse DemoCamp, például az FSF látványosan megáll a Linux környékén, a Java említésétől összerezzennek... :)

Vannak még a közepes-nagyobb cégek, mint az IBM és az ULX, amelyek hivatalból foglalkoznak a Java-val, de közösségépítő ambícióik nincsenek igazán. S vannak a kis-közepes cégek, amelyek különféle Java technológiákkal kapcsolatban jelennek meg, de ezeknél se találkozni közösségépítő attitűdökkel (kivéve a B2i, mint Eclipse DemoCamp és az iLogic/Liferay, mint Liferay közösségépítő).

Ezen túl sajnos csak a javaforum.hu maradt, igyekszem karbantartani és életben tartani, de igazi aktív közösség itt sincs... monopol helyzet nincs igazán, mert van kezdeményezés szép számmal, mint a javaguru.hu/, amely bloggá alakult, illetve a java.neobase.hu/, amely egy éve nyílt meg, azóta spam temetőként üzemel. :(

Szóval a Java - közösségi szempontból - halott, messze többet érdemelne a Java, de erre telik... ezernyi ötletem lenne, csak idő nincs mindig rá... :)

Remélem a HOUG kicsit fel tudja kavarni ezt az állóvizet, de sok reményt nem fűzök hozzá, ami jó lenne, az a magyarországi főiskolák és egyetemek Java fejlesztőinek és Java-t tanuló hallgatóinak a közösségbe irányítása, erről is szó volt a 22-i megbeszélésen, majd visszatérünk rá, hogy mit lehet kezdeni...

De ami látszik: az Oracle nem gyorsvonat, most már öt hete tart a java levlista körüli helybenjárás, én a lista elérhetetlenségét kb. a leállás után 2-3 nappal jeleztem, el is jutott az Oracle illetékesekig, de ott megállt... nyilván pénz nem jár ezért, munka meg van vele, de ettől azért többet érdemelne a Java közösség.

Röviden ennyi... :)

rlegendi 2011.08.25. 07:41:47

Hali! Arra lennék kíváncsi, mint lelkes érdeklődő, hogy a javalistáról van-e valami fejlemény? Milyen feedre kéne feliratkoznom, hogy majd halljak róla, ha lesz megint? :-)

Előre is kösz az infot!

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2011.08.25. 18:49:29

Helló @rlegendi!
Szerintem a Javafórum feed-jére rácuppanhatsz. Ott biztos meg fog jelenni ez az infó!
Vagy pedig a bejegyzésben említett "java-hungary1" Google Group-ba is feliratkozhatsz.
süti beállítások módosítása