HTML

asdf

Fullstack!

2018.10.26. 15:04 tvk

Szóval van ez a fullstack developer, devops és software craftmanship őrület, ami nagyon menőnek számít.
Akkor nézzük át mit is kéne tudnia egy ilyen fullstack software craftman-nek, aki még ráadásul devops-ban is jártas:

Szólj hozzá!

Címkék: architect antipattern

Frontend konf?

2018.07.26. 13:03 tvk

Már több éve a Devoxx nevű antverpeni főleg Java fejlesztői konferencia visszatérő látogatója voltam, de idén valahogy elfogytak a jegyek mielőtt maga a program publikálásra került volna, szóval erről most lecsúsztam - lecsúsztunk testületileg a céggel. Nem repülök Belgiumba novemberben. Viszont ez egy kiváló indokot ad valami másik konferencia kipróbálására. Kiváló indokot arra is, hogy feltegyem a kérdést magamnak, hogy akarok-e én Java konferenciára menni, vagy inkább másfelé kellene kacsintgatni.

Szólj hozzá!

Címkék: javascript konf

A kódolás szintjei

2018.05.11. 16:52 tvk

Egy futó projektünkkel kapcsolatban elgondolkodtam rajta, hogy a programozásnak milyen szintjei vannak. Szerintem ilyenek:

level 1
Amikor nagyjából értjük a használt eszközöket. pl. a programozási nyelv elemeit. Ha a kódot egyszer láttuk jól működni akkor megoldottnak látjuk a feladatot, eldobjuk az egeret és a billentyűzetet. Automatizált tesztelés nincs, meg kézi tesztelés sem nagyon. Nincs ezzel semmi baj. Nagyházikat kettesért, hobbiprojekteket kezdetben össze lehet így dobni. Igazi gyárban még talán prototípus projekteknek is neki lehet így indulni azzal a felkiáltással, hogy majd közben megtanuljuk a dolgokat. Viszont helyén kell kezelni az elvárásokat a prototípussal szemben, és nem szabad elfelejteni tényleg tanulni. Ha tényleg ez történik, magától eljön a második szint.

level 2
Amikor már tényleg értjük a használt eszközöket. Nem elégszünk meg vele, ha a kódot egyszer láttuk jól működni, hanem tudni akarjuk, hogy az alapkoncepciók amiket használunk helyesek. Pl. a működés valóban tranzakcionális, egy számítás más értékekkel is helyes, hibakezelés rendben van, stb stb. Ehhez nem feltétlenül kell unit teszteket írni, de esetleg kód review (már ha megvan hozzá a kultúra meg a hajlandóság) segíthet. A kódnak sem kell túlzottan letisztultnak lennie, de azért jó ha úgy nagyjából rendben van. Beadandókhoz jó jegyért, rövid egyszemélyes projektekhez amiknek már tétje is van megfelelő lehet ez a szint.

Ha valakivel pair programozok és háromszor egymás után nem az történik amire számítunk ("nem azt csinálja a program amit kéne"), akkor tudom hogy valószínűleg nem értjük a használt eszközöket, nem vagyunk a második szinten. Ilyenkor már általában nem megyek bele egy következő próbálkozásba, hanem azt javaslom hogy fékezzünk, lapozzuk fel a könyvet (vagy a Google-t), gondolkodjunk.

level 3
Amikor már előre gondolkodunk arról, hogy ezt a kódot később is használni fogjuk, a kód nemcsak működik, hanem karbantartható is. Az az alap hogy értjük az eszközöket és biztosak vagyunk benne hogy a koncepcióink működnek. De itt már arra is számítani kell, hogy a kódot valami olyan ember fogja módosítani olyan módon ahogy nem kéne. Itt már a nyelvi elemek és a kommentek nem mindig segítenek, de a unit tesztek jól jönnek. A kódnak is tisztának és érthetőnek kell lenni. A hibakeresés szerintem kb kétszer annyi okosságot igényel mint magának a kódnak a megírása, tehát ha valaki mindent belead a kód megírásakor és valami über komplexet alkot, az bajban lesz amikor egy hibát kell megkeresnie és javítania, feltehetőleg nyomás alatt. Tehát ezen a szinten egyszerűségre kell törekedni.

Az előző szinthez hasonlóan, ha egy módosításhoz túl sokat kell tökölni, háromszor nem jön be a változtatás amit csinálunk, akkor ismét a fékezést javaslom. Nézzük meg mit csinál a kód, mire gondolt a szerző. Esetleg refaktoroljunk, írjunk új unit teszteket. Ha nem lehet unit teszteket csinálni, tegyük a kódot tesztelhetővé.

Szóval ezek a szintek vannak az én önkényes értelmezésemben.

Nincs olyan, hogy egy szoftverfejlesztő általánosan ezen meg azon a szinten van, mert ez projektenként változik. Egyes hobbiprojektjeimen -ahol éppen egy olyan nyelvet tanulok amit eddig nem ismertem- én is az 1-es szinten mozgok.
Viszont egy projekten belül nem árt ha minden fejlesztő ugyanazon a szinten van. Tehát egy éles gyári projekten nem jó, ha bizonyos fejlesztők a 3-as szintre törekednek valaki pedig az 1-es szinten gányol. Ilyenkor ki kell kényszeríteni kód review-ekkel, pair programozással, tudásmegosztással az azonos szintet.

 

Kódoljatok, csá!

Szólj hozzá!

Címkék: architect agile

Etikai kérdés

2017.07.20. 08:46 tvk

Nyár van, dél, kánikula, izzik a levegő. Mész a dolgodra egy városszéli parkolón keresztül. Csak egy-két autó parkol, sehol egy ember. Önkéntelenül benézel az utasterekbe, némelyik ember szemétdombot tart az autójában, mások elég rendszeretőek. Érdekes. Nem kéne ezzel foglalkoznod, milyen dolog már mások privát dolgait nézegetni.

De az egyik autóban valami furcsa. Benn van egy kisgyerek, alszik, vagy legalábbis nincs nyitva a szeme. Na ez így nem biztos hogy frankó. A motor nem jár, klíma nem megy. Lehet benn vagy 50 fok. Mit kéne csinálni?

1 komment

Címkék: metafora

Amik nem mentenek meg

2016.08.24. 21:52 tvk

Valami hotelben vagyok valahol Rotterdam mellett. Kódolni már fáradt vagyok, úgyhogy összeszedem mi a bajom a legfrissebb informatikai trendekkel. Mik azok a dolgok amik nem mentenek meg:

- JSON: az utóbbi időben a JSON nagyon menő lett, az XML meg nagyon nem. Nincs ezzel semmi baj önmagában, mert a JSON formátum valóban tömörebb és mellesleg Javascript-ben egyszerűbb feldolgozni, ami szintén menő lett, még szerveroldalon is (lásd később). Viszont az XML-hez már annyi jó eszköz volt. Pl. XSD a séma leírásához, XSLT transzformálásokhoz. Namespace-ek, attributumok, mindenféle. Namost ezt JSON-hoz is sorra kezdik újra feltalálni. De még ez sem gáz. A gáz ott kezdődik, amikor emberek elkezdenek fújolni, amikor XML-ben kell megcsinálni bizonyos dolgokat pl. konfigurációkat, lásd web.xml. De ha JSON-ban kell csinálni akkor az már mindjárt nagyon tuti és menő. Én mindkettőt használom és sosem fújolok egyikre sem, de mondjuk el tudom képzelni hogy az XML népszerűsége szigorúan monoton csökkenő tendenciát fog mutatni mostmár. De azért az még messze van, hogy a böngészők JSON alapú weboldalakat tudjanak renderelni XML helyett. De előbb utóbb be fog következni, amikor a JSON már annyira menő lesz. Muhahaha.

- Annotáció hegyek: Nem is tudom mikor jött be a Java-ba, talán az 5-ös verzióban. Néha jól jön, pl. a Lombokot én viszonylag szeretem, de van amikor inkább kihagynám, hogy pl. adatbázis mezők neveinek literálját inkább nem írogatnám be Java osztályokba. Amikor 3-nál több annotáció van valamin akkor az az érzésem hogy kicsit már túl van tolva. Ilyenkor már nagyon fel van ruházva egy osztály vagy egy metódus meta adatokkal, de hogy tulajdonképpen mit csinál az a környezet jóindulatától függ. Jól felannotáltuk az osztályokat és kiderül hogy mégiscsak másik frameworköt fogunk használni? Sok szerencsét.

- Javascript szerveroldalon: Kliensoldalon azzal küzdünk, hogy valami típusosságot vigyünk a jó öreg JS-be, mert egyébként félelmetes dolgokat lehet csinálni, valakik meg szerveroldalon kezdik használni, ahol Java-t is használhatnának vagy valami másik értelmes nyelvet. De majd idővel ők is kitalálják hogy azért néha jól jönnek a típusok. És akkor majd középen találkozik mindenki és lesz nagy egymásratalálás. Lehet hogy a végén még tényleg a Kotlin lesz a befutó?

- Ecosystem orientáltság: vannak eszközök, framewörkök, amiknek úgy kezdődik a bevezetője, hogy node.js-ben, gulp-ban, grump-ban ezt meg azt csináld. Nyilván ez azért van, mert nem elég már, hogy berakom a HTML-be az egy JS fájlt, hanem ezeknek is vannak függőségei, amiket majd a grump behúz, vagy mittudomén. Vagy nekem kéne összeszednem magamat e téren. De amúgy meg úgy érzem, hogy a szerver és kliensoldali build tool market totál szétszakadt, bár jobban belegondolva ez így törvényszerű. Maven,gradle vs gulp,grunt. Talán ezt kell szeretni.

De nem mentenek meg a mikroszervizek sem, meg a docker sem semmitől.

Hogy valami pozitívat is írjak: A lambdák a java 8-ban. Az tényleg elég menő. Biztos lehetne, de abba nem tudok belekötni. A lambdák megmentenek.

Hát nem ez lett a legösszeszedettebb posztom, de nem baj, nem kell érte lovagkereszt.

Szólj hozzá!

Termékárazósdi startupoknak

2016.01.29. 17:31 tvk

A 2015-ös Devoxx-on Antverpenben volt egy előadás Nick Boucart-tól startupok árazási modelljeiről. Akinek van 1 órája megnézni az előadást és tud angolul, az itt megteheti. A többieknek összeszedtem a lényeget:

Startupok számára baromi nehéz téma az árazás, mert sokszor olyan terméket akarnak eladni, amihez még hasonló sem létezik. Nick 11 árazási modellt mutat be, amelyek közül egyik sem 'silver bullet', de adott esetekben egyik-másik jól használható.

Szólj hozzá!

Címkék: startup

Mikroszervizek

2015.09.18. 16:10 tvk

Szerdán volt az Ericcson-ban egy Java User Meetup ahol két előadás is mikroszervizekről szólt. Kimondták amit sokan ki szoktak mondani, hogy mikroszervízeknek akkor van értelme, ha már nagyon magas a rendszer komplexitása és ideje részekre bontani. De ez szerintem csak részben igaz. Nem maga a bonyolultság a jó indok, hanem a kultúrális és technológiai távolság az egyes modulok között.

Szólj hozzá!

Címkék: architect

Egy kis lambdázás

2015.02.05. 12:43 tvk

Van a következő két metódus, ami egyébként funkcióját tekintve ugyanazt csinálja, de a szemmel látható különbség hogy az egyik névtelen belső osztályt ad vissza a másik meg egy lambdát. Egy jobb IDE egy kattintással ide-oda tudja őket konvertálni, viszont van köztük egy óriási viselkedésbeli különbség, ami remek alkalmat adhat a saját magunk vagy mások lábon lövésére. Hajtás után elmondom, addig lehet rajta gondolkodni:

    public Function<String, String> createInner1() {
        return new Function<String, String>() {
            @Override
            public String apply(String t) {
                return t + t;
            }
        };
    }
    
    public Function<String, String> createInner2() {
        return t -> t + t;
    }

Szólj hozzá!

Címkék: java antipattern

NFC alapozás

2015.01.02. 18:18 tvk

Az előző életemben már volt szerencsém az RFID és NFC technológiákhoz. Annó így fogalmaztam meg dióhéjben ezeknek a kütyüknek a működési elvét:  “Az RFID hasonlóan működik mint egy trafó. Váltakozó áram indukálódik a kártyában, ami egyben magát az adatot is jelenti, emellett a kártya áramellátását is megoldja arra az időre amíg az adatok feldolgozódnak.“ Ez elég pongyola megfogalmazás, de itt van mégegy nekifutás:

Szóval a kommunikációt kezdeményező eszköz létrehoz egy elektromágneses mezőt valamilyen frekvencián. Ez az elektromágneses mező áramot indukál az RFID kártyában, mire az működésbe lép és elkezd adatokat sugározni. Ráadásul ez a frekvencia nem feltétlenül állandó, hanem modulálva lehet bizonyos digitális adatokkal, amit a kártya esetleg értelmezni tud és ennek függvényében folytatja a működését.

Szólj hozzá!

Címkék: nfc

300ms

2014.09.11. 15:38 tvk

Annó naívan azt gondoltam, hogy mobil webalkalmazás fejlesztésnél az lesz a legnagyobb gondom, hogy a mobil eszköz képernyőjén kevesebb képpont van mint egy rendes monitoron. Hát nem ez lett a legnagyobb gondom. Köztudott hogy egér és egyéb pointer híján leginkább kézzel böködünk. Ráadásul létezik duplaböködés, tehát ha kétszer gyorsan egymás után odapöccintünk akkor az csinál valamit, például felnagyítja/lekicsinyíti a weboldalt. Viszont ahhoz hogy ki lehessen találni hogy egy dupla böködésről van szó, az első böködés után kell várni egy kicsit, például 300 milliszekundumot, azaz durván egy harmad másodpercet. Annak idején, amikor még nem voltak multitouch kijelzők, valószínűleg jó ötletnek tűnt.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil javascript webapp

Agilis újraírás

2014.08.13. 10:41 tvk

Sok évvel ezelőtt részt vettem egy projektben. JavaEE volt az implementáció alapja, de ez nem lényeg. Több hónapig dolgoztunk rajta, aztán amikor élesbe ment, kiderült hogy nem igazán működik. Nem olyan terhelés jött rá, mint amit előzetesen elképzeltek/specifikáltak, lassú volt az egész. Nagy volt a pánik, mert az ügyfél nem akart fizetni. A menedzserek rögtön leszögezték, hogy a java szar és lassú és az egyik fejlesztő elvállalta, hogy egy nap alatt újraírja az egészet .NET-ben, ami egyébként ismét nem lényeg. Így is lett, másnapra elkészült a szoftver újabb változata és működött. Az ügyfél boldog volt, fizetett, így mindenki boldog volt.

Viszont az új változatból már kimaradt egy csomó apróság amire egyébként az ügyfélnek nem is volt szüksége, viszont az eredeti projektben egy csomót szívtunk vele. Az eredeti speckóban például benne volt, hogy hibatűrőnek kellene lennie a rendszernek. Ha elszáll a szerver, akkor egy másik szervernek át kell vennie a munkát gond nélkül. Többek között ezért választottuk a J2EE irányt, de az ügyfél végül csak egy szervert használt, szóval nem használta (volna) ki a szoftver hibatűrő képességét. Az új változatban az egyetlen követelmény az volt, hogy ideális körülmények között működjön. Semmi hibatűrőség, semmi tranzakcionalitás. Így össze lehetett dobni egy éjszaka alatt.

Úgy látszik a történelem ismétli magát, máskor is előfordult hasonló eset.

Hetekig szívtunk egy projektben pixelek helyre rakásával, corner case-ek kezelésével, a funkcionalitás tökéletesítésével, mire látszott hogy nem leszünk készen határidőre. A ravasz manager (vagy PO, mert azóta már agilisek vagyunk) kitalálta, hogy máshogy is meg lehet oldani a funkcionalitást nagyjából, ha a szoftver másik részét újra felhasználjuk. Igaz hogy nem lesznek rendesen lekezelve a corner case-ek és nem lesz a dizájnerek minden vágya megvalósítva, de az egészet meg lehet csinálni pár óra alatt. A hiányzó dolgokat meg majd megcsináljuk a következő verzióban.

Nade miért nem eleve így álltunk neki?

Jó reggelt!

1 komment

Címkék: agile

Benovative, Prezi, Sziget 2013

2014.01.10. 11:53 tvk

Tavaly egyetlen napra mentem ki a Sziget Fesztiválra. Egy beszélgetést néztem ki első délutáni programnak a Cafebabel szervezésében, ami startupokról és globális terjeszkedésről szólt. Azóta sem találtam semmi írásos beszámolót erről a beszélgetésről, csak egy rövid youtube snittet, úgyhogy veszem a bátorságot és lebloggolom 5 hónap után, amit ott helyben leskicceltem egy 400 forintos fröccs blokkjára. Biztos nem idézek szó szerint és néha a saját gondolataimat is belefűzöm, de próbálok objektív lenni.

A résztvevők: Pécsi Juli a Prezi-től, Várnagy Priscilla pedig a Be-novative-től. Ők meséltek mindenféléről.

Megismerhettük dióhéjban a Prezi és a Benovative kezdeti történetét. Egyik sem önálló vállalkozásnak indult, hanem csak így alakult. A Prezi Zoom-olós megoldását az egyik alapító eredetileg saját célra készítette, hogy az építészeti elképzeléseit demózni tudja. Aztán valahogy megtalálták egymást a másik két alapítóval és még 8 hónapig "ingyen" dolgoztak, átalakították a nyers kódhalmazt valóhban eladható termékké, mielőtt sikerült kockázati tőkéhez jutniuk. A Benovative alapötlete -ha jól értelmeztem- eredetileg egy pszichológiai-szakos egyetemi feladat eredményeként született.

Priscilla mesélt az USA-beli tapasztalataiból: USA-ban a meetup kultúra eléggé más mint idehaza. Odakinn jóval kötetlenebb, mindenki beszél mindenkivel, mindenki próbál segíteni, néha előre meghatározott program sincs. Idehaza kevésbé beszélgetnek egymással az emberek, kevesebb a komunikáció, nagyobb hangsúly van az előadások passzív végighallgatásán. Hasznos tapasztalat volt  számára kimenni egy konferenciára rendezőnek mert úgy sokkal többet lehet tanulni, mint látogatóként. Elvileg némi emailezés után nem nehéz bekerülni rendezőnek. Lakott egy ideig "startup házban", amit pl. a Social Network című filmben is látni, de a srácok csak lumpoltak, nem ment az igazi meló. Az igazi startupperek meetupokra sem járnak smúzolni, hanem az irodában dolgoznak és olyan konferenciákra járnak, ami valóban beleillik a szakterületükbe. USA-ban a "we can do it" hozzáállás a tipikus, a hurráoptimizmus, ami néha egy európai embernek már kicsit sok.

Az USA még más kontextusban is szóba került. Az USA egy hatalmas, nyelvileg homogén piac, ami előnyt jelenthet Európához képest. Európára, vagy az egész világra célzott projektben rögtön gondolni kell a többnyelvűségre, ami igen sok többletmunkát igényel. Ehhez képest, ha egy projektet USA-ra céloznak, rögtön el tudnak érni több száz millió felhasználót mindenféle többnyelvűségi támogatás nélkül. Volt olyan finn mikroblogger startup, ami konkrétan a lokalizációba bukott bele.

Szóba került a dizájn, a külcsín. Amikor a Benovative egyik kezdeti verzióját megmutatták prominens embereknek, nem várt visszajelzéseket kaptak. Arra számítottak, hogy majd a funkcionalitást, az alapötletet kritizálják, ehelyett a dizájnról kaptak kritikát. Legyenek mások a színek, a grafikákon az emberek kicsit máshogy nézzenek ki. A Prezi oldaláról is megerősítették, hogy manapság jóval több hangsúlyt kap a dizájn, mint a logika ami alatta dolgozik. Változnak az idők. Ma már az az elvárás, hogy az "app" egy segítőkész szép kis manó legyen, aki kitalálja a juzer gondolatait, nem pedig egy bürökrata hivatalnok "szoftver", aminek érteni kell a nyelvén és semmit sem csinál meg magától. Ma már nem érdekel senkit a "kód". Manapság már inkább a dizájnereket küldik nyilatkozni is, ők a rocksztárok, nem a programozók. (Ehhez persze programozóként van néhány szavam. A nagy dizájnolás közepette ugyanis gyakran elfelejtődik a gondolkodás, pl. hogy a különböző funkciók hogyan interferálnak egymással.)

Kockatőkéről is szó volt, aminek lehet beszélni két fajtájáról. Az egyik a "smart money", a másik a "dull money". A buta pénzt csak odaadják és figyelik hogy jönnek-e az elvárt mutatók és ha nem akkor bukta van, elzáródnak a pénzcsapok. Az okos pénznél ugyanúgy figyelik a mutatókat, de szakértelmet is adnak. Tudnak segíteni szakmailag amikor kell. Értelemszerűen szerencsésebb smart money-ra utazni.

Kb. hárman jelentettük a hallgatóságot, aminél egyébként kicsivel többre számítottam. Úgy látszik a szigetelők és a startupok iránt érdeklődők halmazának metszete nem túl nagy. Mindenesetre utólag is köszi a szervezést és hogy tényleg megtartottátok a beszélgetést a hőség ellenére is. Mellesleg sikerrel használtam a szig.it alkalmazást aznap az androidos telómon.

Szólj hozzá!

Címkék: startup

IT Architect kerekasztal

2013.12.19. 09:47 tvk

Kb. huszan gyűltünk össze tegnap a Kirakatban az első IT-Architect meetup alkalmából, hogy megvitassuk mi a jobb irány: a svájci bicska, vagy a sok kis egyszerű szoftverkomponens a Keep It Simple elvet szem előtt tartva. A bevezetőben megtudhattuk hogy mindkét irány a hadseregből származik. A svájci bicska értelemszerűen az alpesi országból, a KISS pedig az USA hadseregéből, ahol inkább a moduláris, könnyen cserélhető eszközöket részesítik előnyben.

Aztán egy meglepő kérdéssel folytattuk: mi az alkalmazás? Végül nem jutottunk dűlőre, nem tudtunk letenni egy definíciót az asztalra, de voltak benne ilyenek, hogy értéket közvetít, egyben release-elhető (közben rájöttem hogy ez nem igaz), egy gépen futtatható szoftver komponensek (ez sem feltétlenül igaz). Ennek a definíciónak működnie kellett volna egy Excel táblára (ami lehet alkalmazás), az SDK-ra (ami nem alkalmazás), a Gmail-re (ami a user szempontjából egy alkalmazás a browserben, de backend-en több alkalmazást jelent), demoscene-s szoftverekre, amik üzleti értéket nem közvetítenek, de egyértelműen alkalmazások, és végül SOA-komponensekre, amik nevezhetőek alkalmazásoknak.

Sokféle helyről jöttünk. Volt pár jávás, de volt PHP-s ember is. Nem mindenki definiálta magát architect-nek, volt aki tanulni jött. A vélemények is nagyon sokfélék voltak. Ami nekem feltűnt, hogy a vízesés modell-szerű fejlesztéstől már majdnem mindenki elrugaszkodott -legalábbis azt hiszi- de a Scrum-ban és az agilis módszertanokban még nem hisz. Az adott cégben való szerepek is kihallatszottak. Érezhetően volt aki közelebb van az üzleti döntésekhez a munkahelyén, nagyobb a rálátása a folyamatokra. Van aki olyan helyről jött, aki másnak fejleszt szoftvereket, van aki magának.

A többség afelé hajlott, hogy érdemesebb sok kicsi "alkalmazást" fejleszteni, mint egy monolitikus nagyot még akkor is ha van némi overhead-je. Ahogy folyt a beszélgetés, kiderült miért kellett volna az elején tisztázni mi az alkalmazás. Mi például egy kívülről monolitikusnak tűnő szoftvert (alkalmazást) fejlesztünk, ami belülről viszont modularizált. A modul viszont nem egyenlő az alkalmazással, bár most nem vállalkoznék a különbséget fejtegetésére.

Természetesen nem tudtunk megegyezni mi a jobb irány, de megpróbáltunk legalább érveket felhozni a két oldal mellett. Ez sem sikerült száz százalékban, de szerintem gondolatébresztőnek jó volt a kerekasztal beszélgetés, ami valójában két kerek és egy négyszögletes asztal mellett zajlott, sörözés helyett forraltborozva.

Következő alkalom a vállalati kommunikációról fog szólni. Már előre megbeszéltük, hogy az sem lesz könnyebb menet. Gyertek!

1 komment

Címkék: meetup architect

Devoxx 2013

2013.11.22. 11:34 tvk

Idén is volt szerencsém eljutni a Devoxx-ra, Európa legnagyobb Java konferenciájára Antwerpenbe. Legalább négy magyar cégről tudok, aki küldött ki embereket. Ezek közül a DPC-sek szorgalmasan bloggoltak is az előadásokról. A helyszín még mindig a város széli mozikomplexumban van, a villamos még mindig tömve van, idén még gyanúsabb szendvicseket és salátákat sikerült csinálniuk, viszont a wifi egy hajszállal jobb lett.

Szerdai Keynote Hagyomány szerint a főrendező vezette fel a show-t, aki egyben a Parleys alapítója. Az előadásokat meg lehet majd nézni a Parleys-on karácsony tájékán a regisztrált usereknek, egy év után pedig mindenki számára elérhetőek lesznek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tavalyi Devoxx előadások már elérhetőek. Nagyon rá volt izgulva az új tervezett feature-jükre, hogy egy előadást mobilokkal több szögből is fel lehet venni, amit aztán majd ők összekombinálnak. Prezentációknál szerintem pont semmi értelme, de sportrendezvényeknél ez nagyon hasznos lehet. Brian Goetz az Oracle-től egy kis történelemmel kezdte,, majd a Java8-ban megjelenő lambda kifejezésekkel ismertette meg a közönséget. Voltak még kütyük, sakkozó robot, Amiga korszakot idéző Java 3D animáció.

Szerda Először az UI engineer-ekkel kapcsolatos előadásra ültem be, hátha választ kapok a fejemben homályosan megfogalmazott fejlesztőkkel és dizájnerekkel kapcsolatos kérdéseimre, de nem sok újat hallottam. Egy UI engineer-nek sokmindenhez kell értenie. Aztán azt próbáltam meg kideríteni, hogy a nagyon hatékony csapatok milyen elvek mentén dolgoznak. Martijn rocksztár, úgyhogy a lépcsőn ültünk a teli teremben. Néhány ötlet: közös célok, tisztelet és bizalom újoncoknak is alapból (kétszer lehet büntetlenül hülyeséget csinálni), közös kultúra, vita megengedett de néha tartsunk szünetet, virtuális ablak a többi irodára. Beültem Szegedi Attila Javascript-es JVM-es előadására is, de csupa olyan dolgokról hallottam, amivel egyáltalán nem szeretnék foglalkozni. A nap végén az ideális Java modulrendszerekről és a rögvalóságról szerettem volna tájékozódni. Az a helyzet, hogy ebben a témában tavaly Kirk Knoerschild már mindent elmondott, a könyvében pedig leírta.

Csütörtöki keynote A csütörtöki keynote a Google-é volt, amit egy az egyben be is áldoztak Dart nyelv ismertetőnek. A Dart egy böngészőoldali megoldás, ami a Javascriptet hivatott leváltani. A Chrome-ban van natív Dart futtató motor, a többi böngészőnek viszont be kell érnie a Javascript-re fordított Dart kóddal.

Csütörtök Először egy felhőtechnológiás patterneket taglaló előadásra ültem be. Erről majd írok egy külön posztot. Aztán a lambda kifejezésekkel ismerkedtem. Venkat-ban nem csalódtam, iszonyat jól nyomta. Slide-ok nem voltak. Levette a cipőjét, elindította a text editorát és realtime kódolt, a közönség pedig sírva röhögött és habzsolta a jól tálalt információt. Lefogadom, hogy ez egy klasszikus, sokat nézett és ajánlott anyag lesz, amint felkerül a Parleys-re. Amiket még nem tudtam, hogy a .foreach()-et internal iterator-nak hívják és plomorfizmus szempontjából jobb, mint a sima procedurális for ciklus. A .stream() olyan lusta mint a gyerekek ha leckét kell csinálniuk. A lambda kifejezések pedig nem csupán szintaktikai cukorkák, amik névtelen osztályokra lesznek lefordítva, hanem a háttérben az invokedynamic is szerepet kap, ami gyorsabb működést tesz lehetővé. (Itt már meg lehet nézni a videót egy másik konferenciáról.)

Csütörtök még Érdekelnek az NFC-s cuccok, ezért beültem az NFC+Chrome-os témára. Chrome böngészőből lehet USB-re kötött NFC-s kütyüt vezérelni. Ez elég érdekesen hangzik, de még nem nyílt forrású a JavaScript könyvtár ami ezt kényelmesen lehetővé teszi. Az Agile Architecture Management megintcsak Kirk tavalyi előadásai nyomában kullogott, fő üzenete az volt, hogy kerüljük az irányított függőségi köröket a csomaghierarchiában. Van egy kódanalízis szoftverük, ami segít az analízisben, végülis érdemes lehet kipróbálni. A Javaposse livet is megnéztem.. Nem lettem okosabb, de nem is az a lényeg. Még Continuous Delivery-vel kapcsolatos előadásokra ültem be. Talán majd írok egy-két eszközről amit ajánlottak, de új dolgokat már nem mondtak. CI jó, használjuk ki, ez a lényeg. Ja és ne adjunk ki nem-hivatalos release-eket, soha.

Szólj hozzá!

Címkék: javascript java konf

Google Apps Scripts II.

2013.07.05. 14:53 tvk

Régebben már írtam a Google Apps Script-ről, most jöjjön egy kis frissítés. Emlékeztetőül: Mindenféle Google szolgáltatást lehet programozni a kedvenc programozási nyelvedből (pl. Java). Ha a kedvenc programozási nyelved netalántán a Javascript, akkor még könnyebb dolgod van, mert közvetlenül a böngészőből is írhatod a kódot.

Szólj hozzá!

Címkék: google webapp appengine

Webapp performance, Chrome DevTools @Devoxx

2013.01.11. 13:42 tvk

Körülbelül 10-20 webalkalmazást csináltam eddigi pályafutásom során, kb. 7 különböző Java és/vagy Javascript  keretrendszert használva. Egységsugarú szoftverfejlesztőként leginkább az érdekelt, hogy mennyire kényelmes a mások által kiválasztott keretrendszert használni, mennyire jól karbantartható a kód. A leggyakoribb esetben semmi kapcsolatunk sem volt az üzemeltetőkkel, ritkább esetben volt némi kommunikáció. Ilyenkor azt hallottuk hogy utálnak minket, mert a webalkalmazás lassú, rohadtul zabálja a sávszélességet és lehetetlen konfigurációs szinten optimalizálni, pl. nem lehet úgy beállítani a proxy-t, hogy cache-elni tudja a tartalmat, de különben is egy login oldalhoz minek kell 1 megabájt? Az architekt-jeink általában egy hanyag "sorry"-val elintézték az ügyet. Bocs, ilyen a keretrendszer amit használunk - és továbbra is toltuk bele a megabájtokat a drótba. Szerintem ez nem volt valami profi hozzáállás.

Úgy gondolom, hogy aki több akar lenni mint "egységsugarú webprogramozó", nem elég hogy a nyelvet ismerje amin webalkalmazást ír, és persze a HTML-t és a Javascript-et, hanem azzal is tisztában kell lennie, hogy a bájtok hogyan jutnak el a browser-hez és a browser mit kezd velük. Ennek ismeretében képes lesz rá, hogy az aktuális keretrendszert optimálisabban használja, vagy legalább meg tudja indokolni hogy miért kellene az egészet kidobni a fenébe.

Szólj hozzá!

Címkék: konf webapp

HTML5 Webappok mobilon @Devoxx

2013.01.02. 17:22 tvk

A Devoxx-on jópár előadás webalkalmazásokról és azok optimalizálásáról szólt. Ezen belül a mobil böngészők különös figyelmet kaptak, mivel a 2012-es az az év volt, amikor a mobilról jövő forgalom leelőzte a desktop-ot.

Wesley Hales HTML5 and Javascript Web Apps című előadása volt az első a témában, akinek van egy azonos című könyve is. A terem totálisan megtelt, a lépcsőn találtunk magunknak helyet. Pontokba szedve foglalom össze, hogy mik kerültek szóba, miket véstem a füzetembe:

Szólj hozzá!

Címkék: javascript konf webapp

Scala @Devoxx 2012

2012.12.07. 13:39 tvk

Ma már egy Java konferencia nem múlhat el Scala előadások nélkül, így volt ez az idei Devoxx-on is. Az első university nap egy teltházas First Steps with Scala-val kezdődött Dick Wall és Bill Venners tolmácsolásában. Ezt kihagytam, mint ahogy az esti bratyizós és rejtvényfejtős session-öket is. A Scala-s rejtvények nagyon gonoszak tudnak lenni, nem egy fárasztó nap végére valók. De lehet hogy igazából nem is rejtvényfejtés volt, hanem a scalakoans-on nézegették a gyakorlati Scala feladatocskákat.

Kedden viszont már bementem az Advanced Concepts and Best Practices-re, ami nem pont arról szólt, mint ami meg lett hirdetve. A hamarosan jövő 2.10-es verzió újdonságait mutatták be és néhány jótanácsot adtak. A poszt végére biggyesztettem egy konklúziót, úgyhogy akinek a Scala vagy a funkcionális programozás viszonylag új vagy magas, az rögtön oda tekerhet. Itt olyan dolgok következnek, amiket magamnak firkáltam le:

2 komment

Címkék: konf scala

Magyar Java helyzet 2012

2012.11.30. 23:23 tvk

Valamivel több mint egy éve írtam egy posztot az aktuális magyar Java helyzetről, ami akkoriban nem volt túl rózsás. Azóta sok pozitív dolog történt. A javaforum azóta is él és virul, csak átköltözött Confluence alapokra. Egyúttal a budapesti Java meeting, a JUM is beköltözött a javafórumra és ősszel meg is rendeztünk két alkalmat a XI. kerületben.

Az idei első JUM-ot -sorrendben a 19.-et jórészt házon belüli előadókkal oldottuk meg szeptemberben Auth Gábor a Java 8 lambda kifejezéseiről mesélt, Kovács Richárd a Grails-et demózta, Viczián István pedig workflow esettanulmányokat mutatott be Ant és egyéb alapokon. A videók fenn vannak a javafórumon.

A huszadik JUM-on én adtam elő a Devoxx-os élménybeszámolómat, majd Újhelyi Zoltán mesélt az Eclipse pluginek fejlesztésének rejtelmeiről, végül Marhefka István beszélt a Be-Novative startup technológiai stack-jéről. Prezik, videók itt. A videók egy állványra szigszalagozott Android telóval készülnek, szóval túl jó minőséget nem kell elvárni, de bármilyen ezirányú segítséget szívesen veszünk.

A következő JUM a következő páratlan hónap harmadik szerdáján lesz. Ha valaki jönne előadni szívesen látjuk, bár az a szerencsés helyzet állt elő, hogy már most is van pár jelentkező a talonban. De azért be lehet kerülni. :)

A javalista is újraéledt a jó régi atombiztos motorral. Hol máshol, mint a Javaforum-on. A java-val kapcsolatos Google Group-ok viszont nem bizonyultak életképesnek. Nehogy kihagyjam Kozka twitter aggregárorát, a MagyarJava-t, ami néhány hazai blog frissítéseit böfögi tovább.

Egy Java Bár nevezetű esemény is szerveződött a meetup.com keretében Simon Gézáék háza tájáról, ami eléggé hasonlónak tűnik a JUM-hoz. Ez is kéthavonta lesz megrendezve elvileg. További infó még itt.

Vannak még viszonylag új blogok, például a tifyty mindenképpen említést érdemel. A Facebook-on Marhefka István indított egy szakmai csoportot, Be-novative developer forum névvel, ami nemcsak a Be-novative-ról szól. Összejövetelek közül az Eclipse Democamp még mindig egy biztos pont egy évben egyszer, sőt már Budapest mellett Pécsett is rendezik.

Tehát van egy kis mozgolódás, van hova menni és van mit olvasgatni. Ez a blogposzt viszont a teljesség igénye nélkül készült, szóval ha valakinek van valami jó kis hazai linkje eseményre, blogra, az nyugodtan kommentelje be.

1 komment

Címkék: java konf

Appengine HRD migráció

2012.09.13. 13:13 tvk

Kezdetben a Google Appengine alkalmazásokat csak Master/Slave datastore-ral lehetett összekapcsolni. Ennek a hátránya az volt, hogy a datastore elérhetősége egy konkrét datacenter állapotától függött. Ezen kívül időnként tervezett leállásokkal és readonly módba kerülésekkel kellett számolni, tipikusan amíg replikálódtak az adatok a master és slave között. Cserébe viszont volt erős konzisztencia. Az írás gyors, a beírt adatok pedig rögtön visszaolvashatóak. Ami engem illet, egyébként sosem volt gondom a tervezett leállásokból.

Aztán bevezették a High Replication Datastore-t. Egy időben lehetett választani, hogy melyik fajtával akarom működtetni az alkalmazást. A létrehozásnál meg kellett mondani és többet már nem lehetett megváltoztatni.
 
A High Replication Datastore (HRD) rendelkezésreállása jobb, azaz egyáltalán nincsenek tervezett leállások, viszont a konzisztencia gyengébb, az írási műveletek pedig lassabbak, a beírt adatok nem olvashatóak rögtön vissza. A gyakorlatban ha egy egyszerű webformon keresztül elmentek valamit és ezután úgy akarom megjeleníteni a webformot, hogy visszaolvasom a datastore-ból az adatokat -egyáltalán nem biztos hogy jól fog működni (Master/Slave esetén jól működik). Lehet hogy egy darabig még a régi értékek fognak megjelenni. A háttérben a datacenterek között Paxos algoritmussal replikálják az adatokat, így az adatvesztés esélye még kisebb.

Szólj hozzá!

Címkék: google appengine datastore

GitHub for Windows

2012.08.24. 13:12 tvk

Alapsztori: Windows user szeretne Git-et használni, GitHub-ról leszedegetni cuccokat, esetleg saját repót létrehozni, más projektekből leágazni. Mit csináljon? Hol kezdje? Tegyük fel, hogy a user túl van már az elosztott verziókezelő rendszerek alapjainak megismerésén, esetleg találkozott már másik elosztott verziókezelő szoftverrel, pl. Mercurial-lal.

Az általam ismert opciók:

 • Cygwin + Git - de ha csak a Git alapműveleteire van szükség, nem pedig egy teljes Unix shell szimulációjára, ez ágyúval verébre megoldás.
 • TortoiseGit - A TortoiseSVN portolása Git-re.
 • Létezik egy Git for Windows nevű szoftver, ami viszonylag kényelmesnek tűnő integrációt nyújt, de van némi keveredés a program elnevezése körül. Installáltam, könnyű volt, de kérdezett meglepő dolgokat, pl. hogy hogyan akarom kezelni a sorvégeket, promtból vagy Gui-ról akarom majd inkább használni. Mit tudom én, leginkább is-is. Itt is van egy 5 perces videó az installálásról és az alapvető használatról.
 • Aki tényleg csak a GitHub-on akar nyomulni, annak a GitHub for Windows lesz az ideális megoldás, ami nem is egy régen indult történet. Itt is van róla egy pozitív hangvételű rövid angol nyelvű cikkecske. A kommentekből kiderül, hogy nem csak GitHub-ra lehet használni, hanem másik tetszőleges Git repó-ra is, mivel ez egy közönséges Git kliens.


2 komment

Címkék: git version control

Komment

2012.07.26. 23:12 tvk

Éppen a Clean Code kommentekről szóló fejezetét olvasom Robert C Martin-tól és azt kell hogy mondjam, nem értek vele 100%-osan egyet. Az ő véleménye szerint a kommentek nagy része szükségszerűen rossz, valami olyasmit fejez ki, amit a programozó nem tudott beleépíteni a kódba. Egyfajta magyarázkodások, amik ráadasul időnként elavulttá válhatnak, mert a kód fejlődik, de a kommentet senki sem frissíti.

Egy programozónak elég könnyű magáévá tenni ezt a véleményt, és párszor már vissza is hallottam. Nem kommentelünk, mert Uncle Bob Martin szerint nem kell. Hurrááá, úgyis utálunk kommentelni! Inkább használjunk beszédes változó és metódusneveket, írjunk tiszta kódot! Nemes elhatározás.

3 komment

Címkék: komment antipattern

Google App Engine előadás

2012.04.25. 11:47 tvk

Éppen a Buena Vistából jövök, ahol egy kellemes Google App Engine előadást hallgattam meg a Kelly IT resources rendezésében Piros Andrástól. Ebben a témában mindig lehet új dolgokat tanulni. Csak néhány:

 • Az előadó megerősített a hitemben, hogy a JSF orbitális mellélövés Appengine-en belül és kívül. Appengine-en belül főleg azért, mert csak kliensoldali státusz eltárolás a támogatott, ami azt eredményezi, hogy irtózatos mennyiségű szerializáció és deszerializáció történik egy HTTP kérés kiszolgálása közben csupán azért, hogy a HTML-be bekerülhessen a GUI szerveroldali objektumfa reprezentációja BASE64 formában. A szerveroldalon jelentkező több(száz) megabájtos memóriaigényű session-ökről is esett szó. Ezek szerint nem csak én találkoztam már a problémával.
 • Valaki sikeresen futtatja a Liferay-t Appengine-en, pedig abban elvileg RichFaces JSF implementáció van. Implementáció és verzió függő, hogy mi megy el Appengine-en.
 • A GWT támogatottsága nagyon jó Appengine-en belül. Ez talán nem véletlen.
 • A JDO egész gyorsan működik. (Az én kétcentesem az volt, hogy a JPA viszont lassú és senki ne használja.)
 • Datastore műveletekre is vannak callback-ek, ez nekem új volt. Kérdés, hogy ha admin konzolból módosítok perzisztens adatokat, akkor is meghívódnak-e ezek a callback-ek. Hasznos lenne.
 • Szóba került, hogy nem lehet szálakat, JNDI-t és EJB-t használni. Én ezt úgy pontosítanám, hogy nem kell.
 • Spring OK, de lehetőleg AOP nélkül.
 • JBoss SEAM: Inkább ne.
 • A cache-elésről elég sok szó esett. A pricing modell miatt központi szerepe van ennek a funkciónak, mivel ez ingyen van és ki lehet vele váltani fizetős szolgáltatásokat. Elvileg minél több dolgot cache-ből kellene kiszolgálni. Amit nem tudtam, hogy a cache-re is van aszinkron API és nemrég jelent meg az admin konzolon egy egészen használható memcache menüpont, amiben például kutakodni tudunk a cache-ben, vagy üríteni a tartalmát.
 • A HTTP kérések kiszolgálása szerlvetekben alapból szerializáltan, egymás után történik. Explicite kérni kell a konkurrens kiszolgálást, azaz meg kell adni valamit a konfigban. A szerializált kiszolgálás olcsóbb, de hosszabb a válaszidő. A konkurrens kiszolgálás drágább, mert ki kell fizetni az új példányok indulási és leállási overhead-jét. Erre figyeljetek.

Kicsivel több mint tizen voltunk, de sokkal többen nem is fértünk volna be a terembe. (Bár ha jól emlékszem van nagyobb terem is ott.) Nem tudom honnan volt meg Kelly-éknek az emailcímem, mindenesetre szerencse hogy megvolt nekik, és hogy nem jelölte be a levelezőm spam-nek a meghívót. Köszönet a szervezésért!

Update 2012.05.06: Itt van a hivatalos beszámoló a Kelly IT resources-nél, és némi képanyag.

Szólj hozzá!

Címkék: konf appengine

33rd degree 2012

2012.04.19. 13:33 tvk

Pontosan egy hónapja került megrendezésre Krakkóban a 33rd degree Java konferencia, amit idén sajnos kénytelen voltam kihagyni. Viszont követtem az eseményeket a neten, úgyhogy íme egy kis összegzés:

Venkat előadásan minden esetben teltház volt, már a kezdés előtt negyed órával is. Néhány aranyköpés tőle, a dőlt betűs részek az én hozzáfűzött gondolataim:

 • If you can't split it - you can't scale it
 • They fixed Java. And they named the fixed Java Scala.
 • Never argue with Java compiler! Ezt persze ki lehet terjeszteni az egész számítógépre, mindenesetre nagyon élvezetes hallgatni, amikor valaki ököllel üti mellettem a billentyűzetet és szitkozódik, hogy "dehát ennek működnie KÉNE". Esetleg hozzáteszi, hogy a java (vagy az éppen használt tetszőleges programozási nyelv) szar.
 • RDD -> resume driven design Ő azt hiszem úgy értette, hogy olyan komponenseket használnak a szoftverben, ami a CV-ben is jól fognak mutatni. De a másik irányba is van értelme, hogy olyan komponenseket használnak, amik szerepelnek a fejlesztők CV-jében - tehát amiket eleve ismernek. Tehát sosem próbálnak ki új dolgokat.
 • Half of the audience uses Eclipse. How many will still use it when asked to pay for? NONE! Ha fizetni kéne, valóban lehet hogy én is inkább az IDEA-ért fizetnék, bár a franc tudja.
 • Standardization before innovation is a bad idea
 • It's often easier to build good solutions with right people than with cheap people
 • Scala is an ocean and you have to learn how to swim in it.
 • Java gonna have closures between Java 8 and Java 23
 • programming in java concurrency is like working with mother in law. It's just waiting for you to fail
 • Singleton is a pattern that takes 5 minutes to learn and 6 months to get it right
 • if you turn up the volume you hear a compiler laugh "Really???...."
 • Magic in scala is okay but static import in java is not?
 • Valahol szóba került a Kotlin, Jetbrains-ék által kitalált nyelv. Hát, hajrá nekik.

Szólj hozzá!

Címkék: java konf scala

Appengine: startidő, memória

2012.03.14. 13:41 tvk

Az appengine alkalmazás fejlesztésének és üzemeltetésének van egy elég egyszerű szabálya: maradj minél távolabb a kvóta limitektől. De a kvóta limitek mellett létezik még néhány íratlan szabály, amire nem árt figyelni. Vannak a felhőszolgáltatás jellegéből adódó tévhitek, amik közül most kettőt kivesézek.

"Végtelen sok memória van." Ez egyrészt nem igaz, mert jól meghatározott keret áll az alkalmazások rendelkezésére. Ha egy alkalmazás belerúg egy nagyot a memóriaplafonba és a GC futtatás nem szabadít fel elég memóriát, akkor egy jóval drasztikusabb szemétgyűjtő módszer kerül bevetésre: leáll az alkalmazás. Másrészt a java elég hatékonyan tudja elhasználni a szabad memóriát, főleg ha az összes menő keretrendszert beletesszük a szoftverbe és nem figyelünk rá hogy milyen adatokat hogyan tárolunk. Az appengine ebből a szempontból nem úgy viselkedik mint egy átlagos webszerver. Nem kezd el vergődeni, hanem simán kinyírja a szervletet ha valami gond van. Ha rosszul van felépítve a kérés kiszolgálás, akkor minden egyes alkalommal kinyírja, mellesleg ez már nem is elhanyagolható összegbe kerül, ha esetleg a kvóta limitek fölött vagyunk.

Szólj hozzá!

Címkék: appengine