HTML

asdf

Benovative, Prezi, Sziget 2013

2014.01.10. 11:53 tvk

Tavaly egyetlen napra mentem ki a Sziget Fesztiválra. Egy beszélgetést néztem ki első délutáni programnak a Cafebabel szervezésében, ami startupokról és globális terjeszkedésről szólt. Azóta sem találtam semmi írásos beszámolót erről a beszélgetésről, csak egy rövid youtube snittet, úgyhogy veszem a bátorságot és lebloggolom 5 hónap után, amit ott helyben leskicceltem egy 400 forintos fröccs blokkjára. Biztos nem idézek szó szerint és néha a saját gondolataimat is belefűzöm, de próbálok objektív lenni.

A résztvevők: Pécsi Juli a Prezi-től, Várnagy Priscilla pedig a Be-novative-től. Ők meséltek mindenféléről.

Megismerhettük dióhéjban a Prezi és a Benovative kezdeti történetét. Egyik sem önálló vállalkozásnak indult, hanem csak így alakult. A Prezi Zoom-olós megoldását az egyik alapító eredetileg saját célra készítette, hogy az építészeti elképzeléseit demózni tudja. Aztán valahogy megtalálták egymást a másik két alapítóval és még 8 hónapig "ingyen" dolgoztak, átalakították a nyers kódhalmazt valóhban eladható termékké, mielőtt sikerült kockázati tőkéhez jutniuk. A Benovative alapötlete -ha jól értelmeztem- eredetileg egy pszichológiai-szakos egyetemi feladat eredményeként született.

Priscilla mesélt az USA-beli tapasztalataiból: USA-ban a meetup kultúra eléggé más mint idehaza. Odakinn jóval kötetlenebb, mindenki beszél mindenkivel, mindenki próbál segíteni, néha előre meghatározott program sincs. Idehaza kevésbé beszélgetnek egymással az emberek, kevesebb a komunikáció, nagyobb hangsúly van az előadások passzív végighallgatásán. Hasznos tapasztalat volt  számára kimenni egy konferenciára rendezőnek mert úgy sokkal többet lehet tanulni, mint látogatóként. Elvileg némi emailezés után nem nehéz bekerülni rendezőnek. Lakott egy ideig "startup házban", amit pl. a Social Network című filmben is látni, de a srácok csak lumpoltak, nem ment az igazi meló. Az igazi startupperek meetupokra sem járnak smúzolni, hanem az irodában dolgoznak és olyan konferenciákra járnak, ami valóban beleillik a szakterületükbe. USA-ban a "we can do it" hozzáállás a tipikus, a hurráoptimizmus, ami néha egy európai embernek már kicsit sok.

Az USA még más kontextusban is szóba került. Az USA egy hatalmas, nyelvileg homogén piac, ami előnyt jelenthet Európához képest. Európára, vagy az egész világra célzott projektben rögtön gondolni kell a többnyelvűségre, ami igen sok többletmunkát igényel. Ehhez képest, ha egy projektet USA-ra céloznak, rögtön el tudnak érni több száz millió felhasználót mindenféle többnyelvűségi támogatás nélkül. Volt olyan finn mikroblogger startup, ami konkrétan a lokalizációba bukott bele.

Szóba került a dizájn, a külcsín. Amikor a Benovative egyik kezdeti verzióját megmutatták prominens embereknek, nem várt visszajelzéseket kaptak. Arra számítottak, hogy majd a funkcionalitást, az alapötletet kritizálják, ehelyett a dizájnról kaptak kritikát. Legyenek mások a színek, a grafikákon az emberek kicsit máshogy nézzenek ki. A Prezi oldaláról is megerősítették, hogy manapság jóval több hangsúlyt kap a dizájn, mint a logika ami alatta dolgozik. Változnak az idők. Ma már az az elvárás, hogy az "app" egy segítőkész szép kis manó legyen, aki kitalálja a juzer gondolatait, nem pedig egy bürökrata hivatalnok "szoftver", aminek érteni kell a nyelvén és semmit sem csinál meg magától. Ma már nem érdekel senkit a "kód". Manapság már inkább a dizájnereket küldik nyilatkozni is, ők a rocksztárok, nem a programozók. (Ehhez persze programozóként van néhány szavam. A nagy dizájnolás közepette ugyanis gyakran elfelejtődik a gondolkodás, pl. hogy a különböző funkciók hogyan interferálnak egymással.)

Kockatőkéről is szó volt, aminek lehet beszélni két fajtájáról. Az egyik a "smart money", a másik a "dull money". A buta pénzt csak odaadják és figyelik hogy jönnek-e az elvárt mutatók és ha nem akkor bukta van, elzáródnak a pénzcsapok. Az okos pénznél ugyanúgy figyelik a mutatókat, de szakértelmet is adnak. Tudnak segíteni szakmailag amikor kell. Értelemszerűen szerencsésebb smart money-ra utazni.

Kb. hárman jelentettük a hallgatóságot, aminél egyébként kicsivel többre számítottam. Úgy látszik a szigetelők és a startupok iránt érdeklődők halmazának metszete nem túl nagy. Mindenesetre utólag is köszi a szervezést és hogy tényleg megtartottátok a beszélgetést a hőség ellenére is. Mellesleg sikerrel használtam a szig.it alkalmazást aznap az androidos telómon.

Szólj hozzá!

Címkék: startup

A bejegyzés trackback címe:

https://kodzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr855750327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása