HTML

asdf

Frontend Hours

2011.11.13. 07:50 tvk

Nov 7.-én ment élesbe a Google Appengine új árazási modellje. Már jó előre bejelentették a dolgot, de mivel azt ígérték, hogy aki eddig az ingyenes tartományban volt kvótahasználatilag, annak valószínűleg ezután sem kell fizetnie, nem fordítottam rá nagy figyelmet. Aztán az élesítés napján ránéztem a kvótáimra és megrökönyödve láttam, hogy ahol eddig 1-2%-os mocorgás volt, ott most a 80%-ot nyaldossa a grafika. Egész pontosan a "Frontend Hours" és a "Datastore reads" volt a két kritikus tényező, aminek az okát rögtön meg is értettem:

1. Nem használtam cache-elést, mert alacsony terheléshez minek. Na ezt most pótolnom kell a közeljövőben. Gyorsan utánanéztem, szerencsére elég egyszerű lesz beépíteni, ezzel nem lesz gond. Kb. úgy lehet cache-be tenni adatokat, mintha Map-be tenném, illetve hasonlóan lehet kiszedni is. Pár finomság azért biztosan elő fog kerülni pl. azzal kapcsolatban, hogy nem egy globális cache-re lesz szükségem, hanem több különállóra, amit esetleg egyenként tudok törölni, invalidálni. Elvileg van erre lehetőség appengine-ben.

2. Volt egy percenként induló cron task-om, ami szintén a datastore-ból kérdezgetett, külső URL-eket fetchelgetett és visszaírogatott a datastore-ba, de mellesleg arra is jó volt, hogy a szervlet leállítását meggátolja és így viszonylag jó válaszidőket tudjon produkálni az alkalmazásom. Na ezt most úgy ahogy van le kellett kapcsolnom, mert zabálja a "Frontend Hours"-ot. A cache-elést itt is alkalmazni fogom majd, de a külső URL-eket továbbra is jó lenne minél gyakrabban fetch-elni. Nem tudom még hogy mi lesz a megoldás, de jó lenne ha minél kevesebbet kellene programoznom hozzá és nem kéne széttörnöm a családi malacperselyt a fenntartási költségéhez.

Most hogy jobban szétnéztem a neten, tapasztalok némi általános felhördülést a témában. Van aki arra panaszkodik, hogy százszorosára nőnek a költségei. Itt azt fejtegetik, hogy egy rövid válaszidejű alkalmazás fenntartása igen sokba kerül. Volt aki berekesztette a populáris appengine alkalmazásának a működését és kitette az egészet a github-ra azzal a felkiáltással, hogy megugrottak a fenntartási költségek, úgyhogy aki akarja üzemeltesse a saját account-jával. Valahol láttam olyan megoldást is, hogy appengine alkalmazásokat lehet futtatni publikusan a Google architektúráján kívül. Guillaume Laforge blogbejegyzésébe még Ceki Gülcü is bekommentelt, történetesen hogy a Google nem segélyszervezet, hanem egy üzleti szereplő.

Persze érthető, nekik sem ingyen van a géppark fenntartása, de havi 30 dollár csak azért, hogy menjen egy JVM példány talán kicsit sok. A tanulság mindenesetre, hogy Appengine környezetben a szoftverünk szuboptimális komponensei duplán visszaütnek, mert még fizetni is kell a többletterhelésért. A másik tanulság, hogy mellőzni kell a pazarló trükköket. Itt sincs ingyen ebéd. Egyelőre maradok az appengine-nél, de továbbra is óvakodom tőle, hogy túlzottan bebetonozzam magam "dont't be evil"-ékhez.

Szólj hozzá!

Címkék: appengine

A bejegyzés trackback címe:

https://kodzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr503373852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása