HTML

asdf

Frontend Meetup

2011.06.24. 08:29 tvk

Újabb tech összejövetelen tettem tiszteletemet, ami a LOffice-ban, a Liszt Ferenc tér forgatagának közelében lévő közösségi irodában került megrendezésre. A LOffice a belsőépítészetileg haladó és árfekvésben a magasabb kategóriába tartozik a bérelhető munkaasztalt és meeting helyszínt biztosító "intézmények" között. Hiába voltunk a pincében, a környezet inspiráló volt, kellemes hőmérséklettel párosítva.

Az első előadás Velvárt Andrástól a Kinect-ről szólt. Eddig nem nagyon figyeltem oda erre az eszközre, de igazán izgalmas a 3D kamera, a csontváz mozgás kiértékelése, az irányított mikrofonok és az ezekkel készíthető szoftverek. A Kinect Maps nevű szoftvert készítették el egy kiállításra, ami arról szól, hogy térképen lehet navigálni, repülni a terepen mint egy madár. Sok dologra felhívta András a figyelmet, pl. hogy a user-t meg kell tanítani valahogy a szoftver kezelésére és ez a Kinect esetében nem annyira egyszerű. Ezek a mozgások nem olyanok mint egy egérkattintás. Két egyforma mozdulat nincs. Másik szempont, hogy egy kiállításon viszonylag kevés idő van a user meggyőzésére. Látványosnak és könnyen tanulhatónak kell lennie a szoftvernek. Szerencsére a mozdulatok kiértékelését nem nekünk kell megírni, hanem vannak rá létező könyvtárak. (.net programozásról beszélünk.) A PrimeSense SDK-t említette.

Azután Bobor Szabolcs a Mito-tól a form dizájnolás rejtelmeiről beszélt. Elég sok rejtelem van, egy 500 oldalas könyvet meg lehetne tölteni vele. Megerősített egy-két véleményemben, pl. hogy ha valami lassú, legalább adjunk visszajelzést hogy történik valami. Az inline content módosulásokat (AJAX) pedig valamivel jelezzük. Kiállt az IE9 mellett, amibe már került jó devtool (F12) és képes emulálni az IE8 és IE7 verziókat. Szóba jöttek fontok, Fontsquirrel, Fontspring amiket nem tudom micsodák. Ők Facebook-ra csinálnak alkalmazásokat, ahol -mint megtudtam- a szélesség fix, a magasság dinamikus és minden iframe-ben fut. Kérdezte valaki, hogy használnak-e HTML5-öt. A válasz az volt, hogy nem nagyon, mert kellemetlen hogy minden böngészőn más történik, ha pl. egy input mezőnek megadunk valami kritériumot, pl. hogy az egy email field. Igen, N. Schutta krakkói előadása jutott eszembe, ahol konkrét (kellemetlen) példákat mutatott erre. Akkor inkább érdemesebb csinálni JS-ben egy saját implementációt. Az uniform.js-t említette, mint alkalmazandó eszközt formok kinézetének egységesítésére. Megkérdeztem hogy van-e valami tuti tippje a formok szerveroldali kiszolgálására, de kb. az volt a válasz hogy Ajax-ot és sima HTML-t használnak. Szóval semmi mágikus keretrendszer. Utána ezt még megszakértettük. Szerveroldalon HTML content-et összerakni nem menő. A YII framework viszont nem tudom milyen kontextusban került elő.

Harmadik előadás Udvardy Dávidtól, a prezitől. Hogyan teszteljük azt, ami nincs? Betekintést nyerhettünk, hogy miért és hogyan érdemes wireframe-eket, prototípusokat csinálni amellett, hogy azért mindent nem lehet wireframe-ekkel leellenőrizni. (Ja.) Nekem új volt, hogy a Google Docs-ban is van ilyen lehetőség. Ki is próbálom hamarosan. Mondta, hogy ő inkább png-s wireframe-eket szokott csinálni, mint HTML-t és ezért csesztetik is. Én is csesztetném, mert szoftverfejlesztőként jobban szeretem ha egy olyan HTML markup-ot kapok, amit már az éles alkalmazáshoz is tudok használni, míg ha egy képet kapok, azt el kell kezdenem méricskélni pixelekre és leszedni a színeket. Ez gáz. Említett egy olyan tesztelési metódust, amit még név szerint nem ismertem. "Think aloud walkthrough". Beszélj miközben használod az alkalmazást, mondd el a véleményed. Jó, tetszik, tervezem én is. Van erre online eszköz is. Ők a prezinél 4 személyt és 12 online tesztelőt alkalmaznak. Meglepett, hogy mekkora erőket fordítanak a szemmozgás analízisre. "Egy egységként kezeli a user." - nem tudtam eddig hogy ez miért baj. "Mert később is így fog rá gondolni." Konkrétan a belinkelt kezdőoldalukat elemezgettük egyébként.

Utolsó előadás a Dragontape rejtelmeiről szólt Gazdag Richárd-tól. Először amikor meghallottam a Dragontape nevet, valami ragasztószalagra asszociáltam, csak most esett le a papírtantusz, hogy ez egy szójáték. Van akinek még nem esett le rögtön rajtam kívül? Nagyon megörültem amikor meghallottam hogy Google App Engine-re fejlesztik, mert nekem is van egy hobbiprojektem már egy éve, amit ezen a platformon írok. Gondjuk volt a szervlet újraindításokkal amit -gondolom- egy bizonyos minimális összeg befizetésével oldottak meg. Alapból ugyanis az appengine lekapcsolja a virtuális gépet, ha nincs forgalom és bizonyos ideig eltart míg újraindul a webes alkalmazásunk. Az övék állítólag fél percig vagy percekig indult, az enyémnek most 3-4 mp kell, de egy percenkénti cron behívás nagyjából ezt is megoldotta. (Nem direkt ezért csináltam a cron hívást, de örültem ennek a mellékhatásnak.) Ha jól emlékszem kb. havi egy sör áráért a Google nem kapcsolja le a JVM-ünket forgalomhiány esetén és így nem lesz probléma az újraindításokkal. Kicsit árnyalja a képet, hogy ez egy skálázható felhőszolgáltatás, tehát ha nagy a forgalom új virtuális gépek indulnak ahol megintcsak jelentkezhet az indítási késleltetés. A kvótákról kérdeztem, de nem kaptam kielégítő választ. Arra számítottam hogy részletezi, hogy a CPU vagy a tárhely kvóta a kritikus nekik, de azt mondta amit tudok, hogy ha kimerül a kvóta lehet fizetni. JQuery-t és YUI-t használnak még, Facebook API-t is. JSP volt kezdetben, de próbálnak tőle szabadulni. A fontok, a kéernyő elrendezés stratégiája nekem nem volt izgalmas. A Youtube-bal felvették egy kapcsolatot, mert szükségük lett volna egy korlátozás feloldására, de a Youtube nem ment bele. Ki akartak takarni részeket videókból ha jól értem, és ezt nem engedte a YTB. Fulltime dolgoznak rajta, vannak finanszírozóik, de azért segítséget szívesen vesznek. Drukkolok nekik!

Ennyi volt, jó volt. Aztán még átmentem a Gödörbe megnéztem egy-két számot a MantraPorno-tól.

Ha részletesebben kíváncsi vagy a meetupra, fel fognak tenni a szervező srácok videókat is a megfelelő helyre, következő alkalom egy hónap múlva. Kösz a rendezést, előadásokat!

Szólj hozzá!

Címkék: startup konf appengine

A bejegyzés trackback címe:

https://kodzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr793010514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása